Gå videre til innhold
PrivatLeie, leasing eller kjøp?

Blogginnlegg -

PrivatLeie, leasing eller kjøp?

Det er lett å bli forvirret av finansieringsalternativene du kan velge mellom når du skal kjøpe bil. Skal du eie eller leie, hva er forskjellene, og hva er det mest lønnsomme?

Nesten det samme

PrivatLeie og leasing er teknisk sett akkurat det samme, den eneste forskjellen er at PrivatLeie tilbys til privatkunder og leasing er rettet mot næringskunder.

Når du privatleier en bil hos Toyota er det Toyota Financial Services (TFS) som eier bilen. Du står da oppført som leietaker på kontrakt og vognkort. Dette betyr i praksis at du disponerer bilen som din egen, men slipper risiko for bilens verdi når leieperioden er over.

Hva skal du velge?

Hva som lønner seg vil avhenge av dine behov og hvordan du bruker bilen. Hvis du vurderer å fullfinansiere en dyrere bruktbil med lang nedbetalingstid, risikerer du i flere tilfeller at bilen taper seg mer i verdi enn du rekker å betale ned på lånet. Ved første øyekast kan et slikt tilbud fremstå veldig rimelig, men den eneste kostnaden du får oppgitt er månedsbeløpet du skal betale til banken hver måned, ikke påfølgende dekkbytte, eventuelle reparasjoner og service. 

PrivatLeie er et greit utgangspunkt dersom du har en kjørelengde mellom 10.000 til 20.000 km som ofte er standard i PrivatLeie-avtaler. Dersom du vurderer en ekstrabil, eller en bil nummer to til husholdningen kan det derimot være mer gunstig å kjøpe fremfor å leie. Du får ikke tilbakebetalt for underkjørte kilometer, derfor vil det som regel være mindre lønnsomt å leie dersom kjører mindre enn det avtalen tilsier. Det samme gjelder dersom du forventer å overstige grensen, da det fort kan bli kostbart å betale for ekstra kilometer utenfor avtalen.

PrivatLeie er et attraktivt alternativ for unge og nyetablerte, men i senere tid har vi også sett en økning hos andre kundegrupper. Fordelen med PrivatLeie er at du slipper å binde kapital utover startleien. Du betaler en fast månedspris, og slipper uforutsette utgifter knyttet til bilholdet. En annen fordel er at du har tilgang til helt ny bil hvert 3 eller 4 år, uten at du trenger å tenke på å selge bilen. Et eventuelt verdifall tilfaller forhandler, og ikke deg som leietaker.

Startleie

Startleie eller forskuddsleie, fungerer som en slags egenkapital når du privatleier en bil. Det må ikke forveksles med et depositum, men er heller et beløp som er med på å redusere det månedlige beløpet du betaler for bilen din. Dette betyr i praksis at dersom du velger lav startleie, vil månedsleien øke, og motsatt hvor høy startleie vil gi lavere månedspris. Mange benytter for eksempel sin gamle bil som innbytte mot startleien ved PrivatLeie, både for å slippe å benytte andre finansieringsmuligheter, og får å slippe jobben med å selge bilen.

Startleien varierer fra hvilken modell du velger. Minimum startleie er normalt 5% + mva (6,25%) av bilprisen for å få den beste renten.

Hvis du er uheldig

En usikker faktor ved PrivatLeie er kostnadene som eventuelt kan tilkomme dersom du er uheldig med å skade bilen i leieperioden eller at du påfører den mer slitasje enn det som er normalt. Det er naturlig at bilen ikke er flunkende ny etter 3-4 års bruk, og dette er tatt høyde for. Daglig bruk medfører ut- og innstigninger, både for fører, passasjerer og bagasje. Men dersom noe ødelegges må du regne med å dekke kostnadene knyttet til dette. Normalt er dette noe som oftere skjer på bedriftsleasing, da det ofte er flere som disponerer bilen uten å ha direkte ansvar for den. Da ser man ofte at bilene er preget av akkurat det. Men dersom du behandler bilen som din egen, vil det normalt ikke være noen overraskelser etter endt leieperiode.

Bruk en finansieringskalkulator

Det er nærmest umulig å gi et godt svar på hva som vil lønne seg mellom PrivatLeie og å kjøpe bilen uten at du ser på et konkret tilbud. Et godt verktøy er å benytte en finansieringskalkulator for å beregne kostnadene til PrivatLeie knyttet til akkurat den bilen du er ute etter. Link til Toyota sin egne finansieringskalkulator finner du her.

Les også: Hva er Privatleie?

Les også: Vanlige spørsmål rundt PrivatLeie

Les også: Beregn PrivatLeie

Emner

Regions

Kontakter

June Karine Pedersen

June Karine Pedersen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef - Nordvik Gruppen AS 938 59 347

Relatert innhold

Vi lever for å skape gode opplevelser

Nordvik Gruppen er et familiekonsern som består av tre divisjoner: Bil og mobilitet, Finans og investering og Eiendom. Bedriften ble etablert i 1960 og eies av Alexander, Christian og Fredrik Nordvik. Konsernet hadde en omsetning på 1,8 milliarder kroner og solgte i underkant av 4000 nye- og brukte biler i 2022.

Nordvik Gruppen AS
Verkstedveien 1
8008 Bodø
Norge